Schrijftraining & -coaching voor je boek

Ga je binnenkort op reis? Of ben je net terug van een prachtige vakantie en wil je daar verslag van doen op een blog? Of schrijf je een reisverhaal? Met deze schrijftips wordt jouw verhaal onvergetelijk!

 

1. Neem je lezer ‘mee op reis’

In een reisverhaal of reisverslag is het voor je lezer heel prettig om het gevoel te hebben met je mee te reizen. Dat gevoel krijgt hij niet bij een opsomming van gebeurtenissen: en toen, en toen… Maar hoe doe je dat dan wel? Probeer zoveel mogelijk beeldend te schrijven. Beschrijf wat je waarneemt. Welke geur ruik je bijvoorbeeld als je een restaurant binnenstapt, wat zie je om je heen als je op straat loopt? Door tot de verbeelding te spreken kan je lezer zich een voorstelling maken van jouw reisbelevenissen.

 

Beeldend schrijven, een voorbeeld uit mijn eigen reisverhaal:

Een vleugje magie in Edinburgh

Het is druk in het café en de geur van koffie zit vanaf de eerste stap over de drempel in mijn neus. Ik kan het bijna proeven. Vanuit mijn ooghoek zie ik de 2 mensen die bij het raam zitten hun jas aantrekken en opstaan. Snel beweeg ik me hun kant op. Hebbes. Ik leg mijn jas op de ene kruk en mijn tas op de andere en zwaai naar mijn vriendin die in de rij staat voor koffie. Een cappuccino wel te verstaan. Met carrot cake. Zou J.K. destijds ook cappuccino hebben gedronken? Of kon ze zich uitsluitend een ‘gewone’ koffie permitteren?

Geld voor iets lekkers erbij had ze vast niet. Het enige wat ze had was een schrijfblok. En haar verhaal. Dat geweldige verhaal. En hier, op deze plek zette ze dat verhaal op papier. Letter voor letter toverde ze de jongen met de bliksemschicht tot leven. Van idee tot boek, van boek tot film. Ik zit op de kruk en kijk naar buiten. Een vlaag van emotie schiet in mijn keel. Zou ze hier hebben gezeten, zichzelf toefluisterend dat alles mogelijk is? Dat, hoe erg het leven haar ook tegenzat, de jongen met magische krachten ooit de wereld zou veroveren? Heel even kan ik het voelen. Het overweldigende gevoel dat de wereld voor het oprapen ligt. Misschien ook wel voor mij? Wie weet ligt mijn boek ooit in wereldwijd in de boekhandels? Heel even voel ik me haar. En heel even voel ik me een echte schrijver.

De geboorteplek van Harry Potter; café The Elephant House waar J.K. Rowling delen van het eerste Harry Potter-boek schreef.

2. Schrijf over wat het land bijzonder maakt

Schrijf over de gebruiken, gewoontes of geschreven en ongeschreven regels.

Natuurlijk is het prima om te beschrijven wat je als ontbijt hebt gehad, maar weet dat je lezer ook heel geïnteresseerd is in de dingen die een reis bijzonder maken, dus de niet-alledaagse dingen.

Uit mijn reisverhaal:

Highland Hospitality

Ik had er, ondanks mijn vele reis- en rij-ervaring in Schotland, nog nooit van gehoord. Het fenomeen dat je, als niet-Schot vaak langzamer rijdt op bergwegen dan de behendige Schotten, even stopt bij een passing place om de Schotten langs te laten rijden. Met als doel dat zij door kunnen rijden zonder al te veel vertraging. Jouw beloning? Een vriendelijk handgebaar, of, als je te veel passing places bent doorgereden, de wat minder vriendelijke middelvinger :-).

3. Durf te schrappen

Ik weet het, schrappen van mooie zinnen doet zeer. Kritisch kijken of je tekst interessant is voor je lezer is niet altijd leuk.
Het is heel logisch dat je alles van je reis helemaal wilt opschrijven, en toch kan het soms goed zijn om ook eens iets weg te laten.

Als je merkt dat je verhaal ‘kabbelt’, schrap dan eens wat zinnen. Kill your darlings noemen ze dat en hoort bij het schrijfproces van ieder verhaal, ongeacht het genre of onderwerp. Durf je dan af te vragen of je -als dit het verhaal van iemand anders zou zijn- door zou lezen.
En bedenk dan dat je niet de enige schrijver bent die soms hele passages weghaalt. Want schrijven is schrappen en schrappen doet zeer. En toch kan het precies zijn wat je verhaal nodig heeft om het vooruit te helpen.

 

4. Laat een ander iets vertellen

Je kunt je verhaal vanuit allerlei perspectieven vertellen, zoals bijvoorbeeld de IK-persoon. En dan kan het leuk zijn om eens te wisselen van perspectief. Wil je bijvoorbeeld informatie geven over een land of streek in je verhaal, laat iemand anders dat vertellen. Een foto van een standbeeld bijvoorbeeld die vertelt dat hij er al jaren staat, in weer en wind en al heel wat toeristen voorbij heeft zien komen. Maar dat hij er ook al stond in de tijd van ….

Of een barman die vertelt over de verschillende whisky’s uit de streek. Dat geeft een leuke twist aan je verhaal, en geeft je de ruimte om creatief te zijn in het schrijven.

Een voorbeeld uit mijn reisverhaal, het kasteel vertelt…

Mijn naam is Gylen

Vandaag de dag is mijn woonplaats, het Schotse eiland Kerrera met haar 34 inwoners een heerlijke, rustige plek. Dat was in 1582 wel anders: toen ik gebouwd werd, was de Sound of Kerrera een van de drukste scheepvaartroutes die toegang bood tot de Inner Hebrides. Om de handel die hierlangs gedreven werd te controleren, besloot Duncan MacDougall van Dunollie om mij te bouwen. Gylen Castle, ook wel Caisteal nan Geimhlean in het Gaelic. Aangenaam.

Er is nu niet meer zoveel van me over. Ooit had ik een L-vorm en besloeg ik de volle breedte van het rotsachtige schiereiland, dat met haar steile kliffen zo de zee inloopt. Je kan het je nu niet meer voorstellen, maar ooit had ik 4 verdiepingen, met op de grond een winkel en een poort die leidde naar een kleine binnenplaats.

Ik was bedoeld voor verdediging, maar stiekem denk ik dat mijn bouwer indruk probeerde te maken op de handelaars langs de zeeroute. Ik was een soort statussymbool voor de MacDougals die mij een lange tijd in bezit hadden. Oorlogen van 3 koninkrijken heb ik doorstaan, maar in mei 1647  werd ik geplunderd en ging de fik erin. Sindsdien ben ik nooit meer helemaal de oude geworden.

Gelukkig wordt er nu wel heel goed voor me gezorgd dankzij giften van het Schotse volk.

5. Schrijf met je telefoon

Dat is toch helemaal niet handig? Klopt. Maar schrijven doe je niet alleen op papier, je schrijft ook in je hoofd. Je verhaal stopt niet op het moment dat je even niet schrijft, vaak ontwikkelt het zich verder in je gedachten. En dan biedt je telefoon uitkomst.

Hoe dat werkt?
Stel, je bent op een prachtige plek, met een schitterend uitzicht en denkt, hier wil ik iets over vertellen in mijn verhaal. Da’s nou jammer, je hebt geen pen en papier bij de hand. Onthouden? Kan, maar de kans is groot dat je het gevoel van dat ene moment niet meer helemaal kan vangen op het moment dat je gaat schrijven. Pak dan je telefoon en spreek in wat je zou willen schrijven op je dictafoon.

Zo neem je alles wat je zou willen vertellen mee naar het moment dat je weer gaat schrijven.

Schrijfinspiratie Schotland

Ik organiseer de schrijf- & wandelvakantie Schrijfinspiratie Schotland. 10 dagen schrijven, wandelen en meer. Is dat iets voor jou? Kijk snel!

Wil je ook schrijven aan je reisverhaal?

Even sparren met een schrijfcoach of andere schrijvers ontmoeten? In een ontspannen sfeer met voldoende inspiratie?

Kom naar een Schrijfochtend in Hoofddorp!

2,5 uur schrijven aan jouw verhaal, ik beantwoord je vragen en help je op weg.

De volgende Schrijfochtend is al op vrijdag 1 februari.

Kijk hier voor de data daarna.